Försvarsstrategier

Konflikter

Att hamna i konflikter , det vet vi ju är oundvikligt, eller hur? Hur trist vore det inte om vi alla alltid tyckte samma? Men, att tycka och vilja olika kan ibland vara just startpunkten till en konflikt av olika kaliber.

Vi hamnar på en plats som varken är bekväm eller konstruktiv.

Vad vi också vet är att det är i dom nära relationerna det kan bli som svårast. Där som vi känner oss trygga och vågar släppa loss alla hästar.

Har du reflekterat över hur just du agerar när du blir arg eller upprörd?

Dina försvar, Sköldpadda eller Hagelstorm

Fundera lite…Går du helst och gömmer dig, SKÖLDPADDA, eller agerar du ut dina känslor, HAGELSTORM ?

Lite av varje? Inget är bättre eller sämre, bara en möjlighet att se hur och varför det så ofta inte går att få kontakt när vi är upprörda, arga eller sårade. Vi kan också kalla det för olika försvarsstrategier.

Vi människor är däggdjur. Gjorda för kontakt. men också gjorda för försvar.Det är helt biologiskt.

När vi hamnar i konflikt intar vi våra invanda försvarsställningar. Av olika anledningar har vi oftast hittat den mest lämpliga strategin för oss. Något vi blivit mest trygga med och därmed övat länge på.

Här hamnar vi i skyttegravar. Oftast med höga vallar runt om.

Ju mer du skriker på mig desto mer går jag och gömmer mig och ju mer du gömmer dig desto mer skriker jag.Här blir det definitivt ingen kontakt alls och vi fastnar.Inte så framkomlig väg.

Men, vi kan också vara två sköldpaddor. Då kan det inte heller bli något möte. Här undviker vi allt som heter konflikter, sopar under mattan tills den dagen då högen är så stor så vi inte längre kan se varandra .

Vi upplever oss ensamma och övergivna.

Ibland brukar man säga; hellre negativ kontakt än ingen kontakt alls.

Parterapi, ökad kunskap

När jag träffar par i parterapin så är denna kunskap en viktig länk till förståelse, för att kunna se det mönster man utvecklat i relationen.Kunskap och medvetande är en nödvändig ingrediens i ett förändringsarbete.Först då kan jag välja att göra annorlunda.För om jag gör mer av samma, då blir resultatet detsamma, såklart.

Så, en Hagelstorm behöver kanske hagla mindre och en Sköldpadda behöver kanske våga krypa ur sitt skal lite snabbare. Då kan båda våga närma sig varandra och få till ett möte som kan leda till en mer konstruktiv dialog.Då kan vi HÖRA varandra, SE varandra och ge varandra RESPONS.

Visst längtar väl vi alla efter det?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


Kommentarer

Inga kommentarer än.