Förväntan som skapar ångest

Krav

Vi står på tröskeln till ett nytt år. Bara ett par dagar gammalt i skrivande stund.

Det har pratats Nyårslöften, nya mål, drömmar och visioner.

Nu är det dags att fylla på med nytt på livsvägen. Möjligheter eller ångest?

Får man lov att vara nöjd med att ha det som det är eller måste jag vilja göra så mycket hela tiden?

Ja vem bestämmer det och hur kan jag själv ta beslutet?

Jag möter så många människor i mitt jobb som lever med press och krav på att ständigt vara på väg, att sätta upp nya mål, komma till delmål.

Vem blir jag om jag inte kan redovisa mina nya planer?

Olycklig

Vad lycka är forskas det mycket kring. Var och en av oss får sätta egna svar på det. Jag för min del tänker att lycka är ögonblick, stunder som fyller dig med en känsla av tacksamhet för det du är och har. Alltså inget konstant tillstånd.

Vi kanske lätt kan kastas ur vår egen lycka när vi ständigt och jämt tar del av andras lycka, det som vi uppfattar som lycka i alla fall. Via sociala medier matas vi med de ljusa stunderna av framgång, gemenskap och vackert liv.

Vi sätter vårt eget liv i relation till något som vi själva gör oss en fantasibild av.

Från att njuta mitt morgonkaffe med regnet utanför fönstret i hemmet, kastas jag snabbt ner i missnöje när jag ser bilder av palmer och turkost hav utanför det nyköpta huset i paradiset. Jag förflyttar mitt fokus till en fantasi i stället för att se det fina jag själv faktiskt har.

Närvaro

Kan det då vara så att om jag är mer närvarande här och nu så ger jag mig en möjlighet att se det fina och jag vågar också stanna i det som kanske inte bara känns fantastiskt?

Att våga möta ångest, att inte veta, stanna upp, vänta in. Det hjälper tror jag. Att låta livet veckla ut sig i sin egen naturliga takt.

Livskompass

Jag tror att vi alla någonstans där inne har en kompass som leder oss. Om vi vågar stanna upp, vara i ovissheten, då hör vi snart kompassens röst, ser dess visare. Kanske kan det hjälpa oss att känna tillit, tillit till att livet bär, även om jag inte har alla planer klart för mig och målen fullt uppsatta?

Med önskan om ett nytt år med frid i själen och på jorden,

Inger

Behöver du hjälp med samtalsterapi? Boka din tid här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


Kommentarer

Inga kommentarer än.