Ont om tid till parrelationen?

En relation utan kontakt

I mina möten med par är detta ofta en central fråga. Känslan av att man blivit två isolerade öar utan kontakt.Anledningarna kan vara många naturligtvis, men en central del i det hela är inte helt sällan bristen på känslomässig sammankoppling, det som är limmet i relationer.Om vi inte regelbundet fyller på och ger näring på en känslomässig nivå försvagas länken som håller ihop oss.

Vi blir emotionellt urkopplade från vår partner, en känsla av osäkerhet och rädsla tar plats. Vi kan få en ökad stressnivå då vi är gjorda för kontakt, som de däggdjur, flockdjur, vi människor är.

Positiv uppmärksamhet mellan paret

I Dr. John Gottmans forskning (Professor Emeritus of psychology at the University of Washington), identifierade han en viktig dynamik som känslomässigt medvetna par tränar: Att vända sig mot varandra. Genom ett subtilt eller kort positivt möte fördjupas pars känslomässiga band. Interaktioner av tillgivenhet, support, humor, uppskattning eller annan positiv uppmärksamhet, verbala eller icke verbala.

Vilket kan se ut som något av följande:

•  En lätt beröring

•  Kram eller kyss

•  Ett leende

•  En vänlig kommentar

•  Lyssna

•  En lekfull gest

•  Ett uppmuntrande ord

•  Säg ”Jag älskar dig”

(…fortsätt fyll på listan själv).

Resultatet kan bli djupare intimitet, större romantik, passion och ett mer tillfredsställande sexliv.

En hållbar relation

Gottman menar att en hemlighet till bestående kärlek bland par är att vända sig mot varandra på små sätt varje dag. Han fann i sin forskning att par som regelbundet övar på känslomässig sammankoppling, skapar en relation som håller längre än dem som inte gör det. När vi inte fyller på emotionellt med jämna mellanrum kan vår partner känna sig osedd eller inte uppskattad. Fällan att ta sin partner för givet kan smyga sig på, speciellt om paret har varit ihop länge.

Med tanke på våra upptagna och hektiska liv är det förståeligt hur vi kan förlora koll på hur en älskad vet hur mycket vi uppskattar dem. Framförallt när vi känner oss belastade, överväldigade eller stressade.

Här är förslag på vad du kan börja med redan idag:

Vänd dig avsiktligt mot din partner.

Att öva känslomässig sammankoppling varje dag kan göra stor skillnad. Du behöver inte vänta och planera en dyr semester. Du kan börja just nu, precis där du är. Om du är nära din partner, försök att nå ut och håll handen. Om du inte är med din partner, skriv ett värmande meddelande eller ring och låt hen veta att du tänker på hen.

När du övar detta varje dag, är det som att sätta pengar på ditt emotionella bankkonto. Du investerar i ditt förhållande. Att ha ett betydande sparkonto kan hjälpa till i utmanande tider. Det kan ta lite tid och ansträngning, särskilt om du inte har tränat!

Lycka till och kom ihåg att det går att få hjälp av en Parterapeut om ni inte hittar fram tillsammans!

Vill du boka tid för parterapi? Klicka här:

Inger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


Kommentarer

Inga kommentarer än.